Η ιστορία της μπομπονιέρας
Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά το μυστήριο του γάμου μοιράζονται σε όλους τους παρευρισκόμενους μπομπονιέρες. Για ποιόν λόγο όμως γίνεται αυτό; Ποιες παραδόσεις υπάρχουν γύρω από αυτό το έθιμο και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για την επιλογή της μπομπονιέρας;
Από τα πολύ παλιά χρόνια, σχεδόν όλοι οι λαοί μετά τον γάμο προσφέρουν κάποιο γλυκό, ανάλογα με τις παραδόσεις του κάθε τόπου. Το έθιμο του γλυκού που συνοδεύεται από δώρο όμως κρατά από την εποχή των βασιλιάδων και των ευγενών της Γαλλίας. Ένας βασιλιάς για τον γάμο του ζήτησε να φτιαχτούν περίτεχνα κρυστάλλινα δημιουργήματα που κρατούσαν κρυμμένα μέσα τους καραμέλες. Αυτά μοιράστηκαν στους καλεσμένους του μετά τον γάμο, για να τους ευχαριστήσει που παρευρέθηκαν στον γάμο του και να θυμούνται το γεγονός αυτό κάθε φορά που έβλεπαν το δώρο του. Στα γαλλικά οι καραμέλες λέγονται bonbon και έτσι ονόμασε το δώρο του bonbonnière. Πολλοί βασιλείς και ευγενείς έκτοτε ακολούθησαν το παράδειγμά του και έτσι διαδόθηκε αυτό το έθιμο προσφοράς από τους νεόνυμφους σε πολλές χώρες. Ακόμη και σήμερα πολλοί λαοί, όπως και ο ελληνικός, το τηρούν. Προς τιμή του Γάλλου βασιλιά επικράτησε το όνομα μπομπονιέρες για το έθιμο αυτό.
Με το πέρασμα του χρόνου οι καραμέλες έγινα όμορφα μικρά κουφέτα, τυλιγμένα μέσα σε τούλι ή δανδέλα στο χρώμα του νυφικού. Η κορδέλα που τα κρατά κλειστά συνήθως στηρίζει και το δώρο. Πολλές φορές είναι ένα περίτεχνο διακοσμητικό που θα στολίσει ο καλεσμένος στο σπίτι του. Σήμερα τα κουφέτα μπορεί να είναι μέσα σε κάποιο πουγκάκι ή σε ένα όμορφο κουτάκι μαζί με το δώρο. Το περιτύλιγμα και το δώρο της μπομπονιέρας έχει ανεξάντλητη ποικιλία και θεματολογία. Το ζευγάρι καλείτε να επιλέξει αυτό που το εκφράζει καλύτερα. Το μήνυμα που θα δώσει για τον γάμο του μέσω αυτού είναι σημαντικό, μιας και το δώρο του πρόκειται να κοσμεί το σαλόνι των καλεσμένων του για πολλά χρόνια.
Στην Ελλάδα τις μπομπονιέρες τις μοιράζουν νεαρές, ανύπαντρες κοπέλες κατά κύριο λόγο. Κατά τη διάρκεια του μοιράσματος, ενώ οι καλεσμένοι περνούν εμπρός από τα στολισμένα καλάθια για να παραλάβουν το δώρο τους, μοιράζουν και εκείνοι με την σειρά τους ευχές στις κοπέλες για έναν καλό γάμο, το γνωστό σε όλους μας ¨ και στα δικά σας κορίτσια ¨.
Μην μετρήσετε ακριβώς τις μπομπονιέρες βάση προσκλητηρίων γιατί πολλοί καλεσμένοι ζητούν μια, ή και δύο, για κάποιον συγγενή που δεν κατάφερε να είναι στην εκκλησία. Μην τσιγκουνευτείτε στον αριθμό, πάντα τελικά μοιράζονται όλες.
Συντάκτης: Ελένη Μπάιλα
Φωτογραφία:www.luxuryleaves.com.