Μυθικά ζευγάρια
Μύθοι προς μίμηση
Αναζητώντας μια πηγή έμπνευσης για την αληθινή, την αιώνια αγάπη η πορεία μας βγάζει να στραφούμε προς στην Αρχαία Ελλάδα και τους μύθους της, μύθους στους οποίους μπορούμε να βρούμε τη στοργή, την αφοσίωση, την πίστη και τη συντροφικότητα που κάθε αγαπημένο ζευγάρι εύχεται και επιθυμεί να μοιραστεί με το έτερό του ήμισυ
Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη, ένας μύθος που μας διδάσκει την επιμονή και τη συντροφικότητα που κάθε θνητός επιθυμεί. Ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε σφόδρα την Αμφιτρίτη, η οποία ήταν μια Νηρηίδα, και ήθελε να την κάνει δική του, να την αρπάξει και να την παντρευτεί. Η Αμφιτρίτη, που κατάλαβε τις προθέσεις του, έφυγε και πήγε να κρυφτεί σε ένα βουνό μακριά από την Νάξο, ώστε να μην την βρει. Ο θεός της θάλασσας έστειλε τον Δέλφι να την αναζητήσει και να την πείσει για χάρη του να τον παντρευτεί. Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία και σύντομα έγινε ο γάμος. Όλοι οι θεοί τίμησαν την Αμφιτρίτη σαν θεά και της πρόσφεραν ανάλογα δώρα αλλά και οι άνθρωποι, προς τιμήν του Ποσειδώνα, την σέβονταν και την τιμούσαν εξίσου με τον ίδιο. Η υποδειγματική επιμονή και τελικά η συντροφικότητα του Ποσειδώνα δικαίωσαν την επιλογή της Αμφιτρίτης να επιστρέψει κοντά του για να τον παντρευτεί.
Πηνελόπη και Οδυσσέας, μια ιστορία που έχει μείνει ανέπαφη στον χρόνο για να μας θυμίζει πάντα τι θα πει πίστη. Ο Οδυσσέας ήταν ένας εκ' των βασιλιάδων που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Τυνδάρεου προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος σύζυγος για την Ωραία Ελένη. Ο σοφός βασιλιάς της Ιθάκης, αφού είδε πως η επιλογή της Ελένης δεν θα είναι, εκείνος έστρεψε την προσοχή του στην ξαδέλφη της, την Πηνελόπη, την οποία με χαρά του έδωσαν ο Τυνδάρεως και ο αδελφός του Ίκαρος ο Λακεδαιμόνιος. Ένα χρόνο μετά τον γάμο τους η αναχώρηση του Οδυσσέα για την Τροία και η εικοσαετής απουσία του ήταν ένα βασανιστήριο για την Πηνελόπη, όχι μόνο λόγω της απουσίας του άντρα της αλλά και λόγω των μνηστήρων που την πολιορκούσαν. Η επική της πίστη στον άντρα της και την επιστροφή του, ήταν το μόνο που είχε για να πορεύεται και να αντέχει καθ' όλη αυτή τη βάναυση αναμονή.
Άλκηστις και Άδμητος, μια μυθική αγάπη που έμεινε στην ιστορία για την απόλυτη αφοσίωση που είχαν οι δυο σύντροφοι μεταξύ τους. Ο Άδμητος ήταν ένας από τους πολλούς επίδοξους συζύγους της Άλκηστις, για την οποία ο πατέρας της είχε δεχτεί πολλές προτάσεις. Προκειμένου να βρει τον κατάλληλο, επινόησε έναν άθλο που όποιος τον κατάφερνε θα έπαιρνε την κόρη του σαν έπαθλο. Ο Άδμητος ζήτησε την βοήθεια του Απόλλωνα και κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το εγχείρημα οπότε και παντρεύτηκε την Άλκηστις η οποία τον αγάπησε όσο κανείς άλλος. Την αγάπη της αυτή την απέδειξε, σε όλο της το μεγαλείο, όταν πήρε την θέση του στον Άδη, μια ποινή που είχε επιβάλει η Θεά Άρτεμις στον Άδμητο επειδή ξέχασε να την τιμήσει στην τελετή του Υμεναίου. Ο Άδμητος ζήτησε την βοήθεια του Ηρακλή για να την φέρει πίσω και τα κατάφερε χάριν στη βοήθεια της Περσεφόνης. Σε μια παραλλαγή του μύθου η ίδια η Περσεφόνη έφερε πίσω την Άλκηστη, την οποία θαύμασε για την αγάπη και την αφοσίωση της.
Κάδμος και Αρμονία, η ιστορία που μας δείχνει ότι δεν χρειάζεται η αγάπη για να κερδηθεί να περάσει από αγωνία, στέρηση ή να κερδίσει σε αγωνίσματα, η αγάπη μπορεί να είναι ισχυρή από μόνη της. Ο Κάδμος, ιδρυτής της Θήβας, παντρεύτηκε την Αρμονία, κόρη του Άρη και της Αφροδίτης ή του Δία και της Ηλέκτρας. Η σχέση τους δεν είχε περιπέτειες, ούτε ο γάμος τους ταραχές, δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια με παιδιά και εγγόνια πριν να αποσυρθούν και να αφήσουν τον θρόνο στους διαδόχους τους. Η επική αγάπη που μοιράστηκαν και η στοργή που έδειξαν μεταξύ τους, και σε όλη τους την οικογένεια, συγκλόνισε τον Δία ο οποίος τους χάρισε την αθανασία και τους μετέφερε στα Ηλύσια Πεδία.
Συντάκτης: Ελένη Μπάιλα
Φωτογραφία: antonispetrides.wordpress.com