Σύμφωνο συμβίωσης
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της χώρας. Θύμα της είναι βεβαίως και η ελληνική κοινωνία. Ειναι εμφανές, ότι επηρεάζει εδώ και μερικά χρόνια, ακόμα και την ζωή των άγαμων ζευγαριών. Πλέον, οι νέοι, σκέφτονται που θα ξοδέψουν ακόμα και το 1 ευρώ, αφού οι μισθοί έχουν πέσει κατακόρυφα. Τα ζευγάρια, δεν προχωρούν εύκολα στο επόμενο "μεγάλο" βήμα, λόγω της οικονομικής κατάστασής τους. Τί γίνεται, όμως, όταν τα πράγματα σοβαρεύουν;
Μια νέα μορφή επισημότητας της σχέσης, υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια και στην χώρα μας. Πέρα από τον αρραβώνα και τον λόγο πριν η αντί του γάμου, υπάρχει πλέον και το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι μια "νέα μόδα", που συνηθίζουν να ακολουθούν οι νεότεροι και πιο μοντέρνοι, αλλά αντιπαθούν οι γηραιότεροι. Το σύμφωνο συμβίωσης, υπογράφεται από το ζευγάρι, χωρίς κανένα τελετουργικό και κάνει την σχέση τους πιο επίσημη. Επιπλέον, αν υπάρχει κάποιο παιδί, αναγνωρίζεται άμεσα και από τον πατέρα.
Δεν θεωρείται κάτι αντίστοιχο με τον γάμο, αλλά συνήθως υπογράφεται, μετά την παρουσία ενός μωρού. Γι'αυτο, ίσως οι μεγαλύτεροι δεν το προτιμούν για τα παιδιά τους. Κατ' αρχάς είναι μια καινοτομία, που δεν έχουν συνηθίσει. Κατά δεύτερον, όλοι οι παραδοσιακοί γονείς ονειρεύονται για τα παιδιά τους έναν γάμο στην εκκλησία. Ονειρεύονται την κόρη τους νυφούλα και τον γιο τους με γαμπριάτικο κουστούμι. Η προκατάληψή τους γίνεται φανερή ακόμα και σ΄ έναν γάμο στο δημαρχείο. Οι περισσότεροι, παρ' όλα αυτά κάνουν υποχωρήσεις, κατανοώντας τα πολυδάπανα έξοδα που απαιτεί ένας μεγάλος γάμος.
Συντάκτης: Γεωργίου Παυλίνα
Φωτογραφία: topwedding.com.ua/wedding-with-foreigner/